Aktivnosti

BATT Split i IPA SD na Velebitu 2017.

Tradicionalno druženje branitelja iz redova specijalne policije i MUP-a,  i policijskih službenika čija se godina rođenja podudara sa vremenom nastanka suvremene Republike Hrvatske,  i ove je godine u osvit proslave Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, organizirano u suradnji Udruge SJP BATT iz Splita, Regionalnog kluba IPA SD i Policijske uprave SD.

Rano ujutro 26. srpnja 2017. kombijima iz Splita,  preko A1 do Maslenice i Malog Alana započela je cjelodnevna avantura. Kombinacija veterana i mladosti opet se pokazala dobitnom. Na njihovom Velebitu  specijalci su pravi domaćini, susretljivi, emotivni i ponosni . Pješačka hodnja  do objekta nekadašnjeg zapovjedništva, a danas planinarskog skloništa Dušice na 1262 m, uvod je u sat povijesti  kroz riječi samih aktera iz vremena stvaranja Domovine.  Na terenu, u idealnim uvjetima velebitskog ljeta  živa riječ vratila nas je u teške i ponosne dane, najbolje su naši specijalci zapamtili one lijepe trenutke zajedništva,  a tužan pogled i drhtaj kraj svake spomen ploče uz dionicu puta kojim prolazimo,  trajni su podsjetnik na veličinu djela.

Najmlađe policajke i policajci  brzo su savladali osnove zajedništva i brige o kolegi u specifičnim uvjetima planine, nije bilo teško ponijeti vodu, pružiti ruku na klizavoj dionici uspona, a specijalci – oni su uvijek tu kada zapne, isto kao i nekada.

Spuštanje sa Velebita završava u Svetom Roku na zajedničkoj večeri. Povratak za Split vrijeme je za sređivanje dojmova i nova planiranja.

 

IPA SD na IPA hodnji u Stuttgartu

Zajednički plan IPA Stuttgart i IPA splitsko dalmatinska o novom druženju, ostvario se 5. lipnja 2017. sudjelovanjem naših predstavnika na već tradicionalnoj IPA hodnji u Stutgarttu - IPA Marsch Stuttgart 2017. Stipe, Oliver i dokazani prijatelj našeg kluba gosp. Branko Domić pridružili su se predstavnicima velikog broja europskih klubova i sekcija, a na startu su ih dočekali Karlotto, Walter i ostala poznata prijateljska lica.  Kao jedini klub iz Hrvatske predstavljali smo tako i Hrvatsku sekciju, a dobrodošlica i pažnja sa kojom su o našim članovima brinuli kolege i prijatelj iz IPA Stuttgart sa predsjednikom gosp. Frankenhauser Patric i Policijske uprave Stuttgart sa načelnikom gosp. Harald Weber, nastavak su odlične suradnje započete ranih devedesetih i obnovljene na streljačkom turniru IPA SD na kojem IPA Stuttgart sudjeluje od 2013. god.

   

Aktivnosti članova IPA SD

Petnaestu godinu rada kluba, uz domaćinstva realizirana kroz projekte - konferencija „Sigurnost povijesnih gradova„ u travnju i V. turnir  u streljaštvu u svibnju 2017,  IPA SD obilježava i sudjelovanjem na događanjima u organizaciji klubova prijatelja.  Tako smo u svibnju pomogli kolegama iz IPA Dubrovnik koji u predsezoni tradicionalno realiziraju uspješan projekt „IPA Dubrovnik friendship weeks“, dok je lipanj obilježilo gostovanje na dva IPA malonogometna turnira.  

Naime, 3. lipnja naše dvije ekipe pridružile su se klubu Sekcije BiH – IPA Županije zapadnohercegovačke na već četvrti put organiziranom malonogometnom turniru u Posušju. Uz IPA splitsko dalmatinsku ( dvije ekipe ), Hrvatsku sekciju predstavljali su i IPA Vukovarsko srijemska (pobjednici turnira ) i IPA Zagreb.

Prilika za novo druženje uspješno je organiziran malonogometni turnir IPA Zagreb, održan 16. lipnja u Zagrebu na kojem je sudjelovala i momčad IPA splitsko dalmatinske.

Nastavak sportskih događanja kvalifikacijski je turnir „Josip Jović“ u Aržanu, 27.6.2017. Kao i dosadašnjih godina klub IPA SD pomaže u organizaciji i u skladu sa mogućnostima potpora smo Udruzi policajaca branitelja – Imotski.

Široku lepezu aktivnosti našeg kluba upotpunjuje stručni rad i sudjelovanje na konferencijama na teme iz domene menadžmenta i sigurnosti. Ove godine, 11.lipnja, na konferenciji u Neumu predstavljen je zbornik radova dvanaeste međunarodne konferencije „Menadžment i sigurnost“ u kojem su objavljena i dva stručna rada naših članova. U navedenom zborniku, od 2013.godine je uz potporu kluba IPA splitsko dalmatinska objavljeno 13 radova.

Više na:

http://www.ipa-dubrovnik.hr/

http://www.ipa-zagreb.hr/

http://www.ipa-zzh.com/

   

IPA SD - Newsletter IPA IAC

Petanestu godišnjicu kluba IPA splitsko dalmatinska obilježava aktivno, a da smo prisutni na međunarodnoj razini potvrda su i članci objavljeni u redovitoj PDF publikaciji - Newsletter, IPA međunarodnog administrativnog centra.

Konferencija Sigurnost povijesnih gradova i V. međunarodni turnir u preciznom streljaštvu, produkt su timskog rada članova i prijatelja kluba, prepoznat od brojnih sekcija ( Njemačka, Slovačka, Češka, Bosna i Hercegovina, Kanada , Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Crna Gora, Velika Britanija ) čiji su predstavnici ove godine sudjelovali na događanjima u organizaciji kluba.

Biti dobar domaćin u Splitsko dalmatinskoj županiji  i rado viđen gost na brojnim IPA događanjima kojima se odazivaju naši članovi, način je razmišljanja i funkcioniranja kluba IPA SD.

www.ipa-iac.org

http://www.ipa-iac.org/newsDetails.php?newsId=700

http://www.ipa-iac.org/newsDetails.php?newsId=698

   

V. IPA SD turnir u preciznom streljaštvu - 22 ekipe

U godini u kojoj se obilježava petanestogodišnjica osnivanja kluba i sudjelovanja u radu Hrvatske sekcije,  RK IPA splitsko dalmatinska ustrajno ostvaruje ambiciozan godišnji plan. Od početka godine i stručnog rada u prostorijama kluba, gostovanja na Sveučilišnom odjelu forenzike i radionicama u suradnji sa Autoklubom Split, potpore autorima na konferenciji Menadžment i sigurnost 2017, tradicionalnog  maskenbala i kreatativnog partnerstva sa Hrvatskom udrugom povijesnih gradova koje je početkom travnja rezultiralo uspješnom prvom međunarodnom  konferencijom Sigurnost povijesnih gradova, u organizaciji kluba, 6. svibnja 2017. održan je jubilarni peti međunarodni turnir  u preciznom streljaštvu.

U Stobreču se okupilo 72 natjecatelja, predstavnici 6 sekcija i 10 klubova kojima su se pridružili predstavnici MUP-a Županije Hercegovačko neretvanske iz Mostara te strijelci SJP BATT Split, II. PP Split i PGP Trilj.

Njemačku sekciju predstavljao je klub IPA Stuttgart ( dvije ekipe ), Slovačku IPA Banska Bistica, Češku IPA Trinec, Bosnu i Hercegovinu uz MUP ŽHN i klubovi  IPA Županije zapadnohercegovačke – Grude (tri ekipe ), IPA Županije hercegbosanske – Livno ( dvije ekipe ) i IPA Bijeljina, klub IPA Strijelac predstavljao je sekciju Crne Gore dok su iz Hrvatske nastupili klubovi Zagreb, Međimurje, i Split ( tri ekipe ).

Ekipe MUP-a  ŽHN iz Mostara, IPA Bijeljina ( BiH ) i IPA Banska Bistrica ( Slovačka ) ove su godine po prvi put sudjelovali na turniru i tako pomogli proširiti ideju sportskog  okupljanja kolega, organiziranog sa ciljem unaprijeđenja vještina i razvoja međunarodnih poveznica profesionalaca sa sličnim iskustvima radne svakodnevice.

Uz vještinu ciljanja i rukovanja oružjem, odgovoran odnos prema disciplini na strelištu uz aktivnu potporu suorganizatora iz SK Centar i instruktora PU SD, pomogao je da natjecanje i ovaj put sigurno privedemo kraju podjelom medalja i pehara u tri kategorije, žene, muškarci i timovi.

U konkurenciji deset natjecateljica zlato je pripalo Jeleni Božić, IPA SD dok su ove godine srebro i bronca otišli u Bosnu i Hercegovinu. Srebrena je naime Jasmina Halapić iz kluba IPA ŽHB – Livno, a brončana Mila Anić, IPA ŽZH – Grude.

U muškoj konkurenciji,  nakon raspucavanja za plasman od drugog do  četvrtog mjesta završna je serija odlučila o srebrnoj – IPA Zagreb, Željko Krpan i brončanoj medalji - IPA Split, Stipe Barać, dok je četvrto mjesto pripalo Predragu Rakiću iz kluba IPA Bijeljina.

Najsjajnije odličje u muškoj konkurenciji pripalo je policijskom službeniku, članu IPA Banska Bistrica iz Slovačke, Adrianu Eliašu. Adrian je sa svojim timom po prvi put na turniru u Splitu, a vještina koju su pokazali sva tri natjecatelja iz Slovačke unaprijedila je kvalitetu turnira.

Ipak, ove godine za medalju u konkurenciji timova trebalo je malo više. Rezlultati su malo izmješali raspored na tablici ali tu su neki već poznati osvajači medalja sa protekla četiri izdanja turnira. Poslovično više nego dobri, pobjednici prvog turnira iz 2013. IPA ŽHB – Livno ove su godine srebreni, prošlogodišnji pobjednici IPA Zagreb nose broncu, a treći iz 2016. ove godine u Podgoricu odnose najsjajnije odličje i pobjednički pahar  – IPA Crna Gora.

Ekipa IPA SD ove je godine bez medalje ( peto mjesto ), a da konkurencija bude još i jača pobrinuli su se Slovaci sa rezultatom koji ih dovodi na četvrto mjesto pa će priprema za šesto izdanje, od svih natjecatelja tražiti i dodatan trud što je poseban sportski izazov.

Nakon natjecanja i prekrasnog sunačanog dana, večer je vrijeme za druženje uz kuhinju i ponudu pića restorana u hotelu Fanat. Nešto opuštenije izdanje natjecatelja uz klapu PU SD Sveti Mihovil, dok je oružje na sigurnom, garancija je za dobru zabavu i razmjenu iskustava iz rada klubova, policijskih poslova i neobaveznih tema koje potvrđuju zajedničke interese. Lijepa praksa razmjene klupskih suvenira i zahvalnice sudionicima, nastavljeni su i ove godine uz važan doprinos voditeljice  - prijateljice kluba, novinarke i urednice Sandre Barčot.

Petnaest godina od osnutka kluba i peta godina turnira prilika je za zahvaliti zaslužnima za uspješan projekt, a to su ove godine SK Centar Split, instruktor Joke Matković i neumorni Jadranko Rusić.

Posebne plakete jubilarnog turnira dodjeljene su najboljim strijelcima u muškoj i ženskoj konkurenciji u kategoriji – natjecatelj/natjecateljica izvan Hrvatske sekcije, Jasmina Halapić IPA ŽHB Livno ( BiH ) i   Adrian Eliaš IPA Banska Bistrica ( Slovačka )

U konkurenciji natjecatekj/natjecateljica iz redova Hrvatske sekcije plakete su dodjeljene Jeleni Božić IPA SD i Željku Krpanu iz kluba IPA Zagreb.

Potpora turniru ovje je godine i Splitsko dalmatinska županija pa je posebnu plaketu primio pročelnik Damir Gabrić.

Na kraju dana, a nakon sudjelovanja u natjecanju, protokolarnim aktivnostima predstavnika Upravnog odbora Hrvatske sekcije, dodjele medalja i zahvalnica, plaketu jubilarnog turnira primio je i pravi prijatelj turnira na kojem sudjeluje od prvog izdanja, glavni tajnik Hrvatske sekcije Željko Turk.

Vrijednost ovog okupljanja i ostvareni su kontakti, uspostavljene veze i potaknuto planiranje. Na marginama natjecanja i druženja,  dogovarana su sudjelovanju klubova na rujanskom turniru IPA ŽZH u Širokom Brijegu, hodnji u organizaciji IPA Stuttgart krajem lipnja, streljaštvu u Danilovgradu IPA Crna Gora i drugim zanimljivim aktivnostima po ključu – za svakog po nešto.

Foto galerija

   

Stranica 4 od 38

Regionalni klub IPA SPLIT
Trg Hrv. bratske zajednice 9
21000 SPLIT

Tel: +385 21 307-131
Fax: +385 21 307-361

Email: ipa.split@gmail.com


Pristupnica

ISPUNITE pdf PRISTUPNICU I POSTANITE ČLAN NAJVEĆE UDRUGE POLICAJACA NA SVIJETU !