Aktivnosti

Seminar na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti u Splitu

U suradnji Regionalnog kluba IPA splitsko-dalmatinska i Sveučilišta u Splitu-Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, u vremenu od 27. do 30. lipnja 2016. održan je tečaj za članove kluba i policijske službenike, iz područja nacionalne sigurnosti – mogućnosti komunikacije.

Predavači i voditelji tečaja, kojeg je pohađalo 27 policijskih službenika PU splitsko-dalmatinske, bili su doc.dr.sc Tija Žarković Palijan i doc.dr.sc. Dražen Kovačević, oboje s dugogodišnjim iskustvom u radu s počiniteljima najtežih kaznenih djela. Predavanja na temu povezanosti kriminaliteta sa elementima nasilja i psihopatije, uz stručnu analizu i predstavljanje karakteristika osoba s ovim trajnim poremećajem osobnosti, popraćena su brojnim primjerima iz prakse. Kao jedna od tema, posebno je obrađeno i pitanje vjerodostojnosti izjave, odnosno simulacije, zatim pamćenje svjedoka, kao i struktura počinitelja kaznenih djela obzirom na duševno zdravlje.

Predavanje na temu pripreme i vođenja kriminalističkog intervjua, opažanje ispitivača, verbalna i neverbalna komunikacija, u prezentaciji dvoje vrsnih predavača stručni su dobitak za sve polaznike seminara.

Edukacija je, osim spomenutih predavanja, uključivala i terensku nastavu kao oblik vježbe za praktičnu primjenu usvojenih znanja i testiranje osobnih vještina.

Seminar je završio raspravom sudionika uz kritičku analizu sadržaja i opće organizacije sa ciljem nastavka suradnje kluba IPA SD, Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti i PU splitsko dalmatinske. Polaznicima je potvrde o sudjelovanju podijelio voditelj Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti dr.sc. Josip Kasum

                                   

 

IPA SD na memorijalnom turniru Mate Vučak - Čigra

Ustrajući na promociji vrijednosti proizišlih iz Domovinskog rata i sjećanju na poginule branitelje, klub IPA splitsko dalmatinska i ove se godine odazvao pozivu organizatora malonogometnog turnira u Cisti Velikoj. Naime, tradicionalni turnir na kojem sudjeluje više od 30 ekipa organizira se u čast i sjećanje na poginulog branitelja Matu Vučka –Čigru.

Svaku godinu organizatori se potrude da se svi sudionice osjećaju dobrodošlo, sa ponosom ističući veličinu djela svog sumještanina i zahvalnost onima koji pomažu tradiciju održati.

U sportskom dijelu ove smo godine već u prvom kolu naišli na tvrd orah. Dobra, dinamična utakmica, rezultatski je mogla na obje strane, ipak čestitali smo ovaj put boljem i najavili povratak i dogodine.

   

IPA SD na konferenciji Menadžment i sigurnost 2016.

 

 

Četvrtu godinu, članovi regionalnog kluba IPA splitsko dalmatinska sudjelovali su na godišnjoj znanstveno stručnoj konferenciji Menadžment i sigurnost,u organizaciji Europskog društva inženjera sigurnosti. Konferencija je ove godine održana u Vrnjačkoj Banji, 10. i 11.lipnja.

  

 

Doprinos troje autora iz našeg kluba, dva su rada objavljena u tiskanom i elektronskom zborniku XI. Međunarodne konferencije M&S 2016. Ukupna brojka jedanaest radova od 2012, uz potporu IPA SD kandidiranih za kategoriziraciju i objavu, doprinos je kluba na razvoju znanja, vještina i strukovnih poveznica u okruženju stručnjaka za sigurnost.

   

IPA SD - Stari sportovi 2016.

Peti IPA SD turnir Stari sportovi 2016. okupio je 17. lipnja u Lugu više od 100 članova i prijatelja IPA-e iz klubova IPA Županije zapadnohercegovačke – Grude, IPA Županije hercegbosanske – Livno i domaćine iz IPA splitsko dalmatinske.

Natjecateljske discipline i tradicionalno sportsko rivalstvo garancija su za zanimljiva nadmetanja, osebujne komentare i dobru šalu. Kompleti medalja i pehara podijeljeni su ove godine najboljima, a pobjednici su svi koji su u Lugu proveli lijep dan u prijateljskom okruženju. Potezanje konopa potvrdilo je dominaciju PP Imotski, drugi su Triljani, a kombinirana ekipa IPA Županije zapadnohercegovačke – Grude i IPA Županije hercegbosanske – Livno nosi pehar za treće mjesto. Eto prilike da se okupimo kada pehar bude selio iz Gruda na klupsku izložbu u Livno. A imati će što izložiti jer nastavila se dominacija Livna u bacanju kamena, disciplina u kojoj drugu godinu zlato osvaja Vinko Matković iz kluba IPA HBŽ ispred Ivice Sablje, IPA ŽZH i Stipe Olujića , PP Imotski..

Obaranje ruku usavršio je zlatni Nediljko Bekavac iz PP Imotski dok su Triljani Šimleša i Cvitković  povećali broj medalja u riznici PGP Trilj U paru šijavice/mure dominirala je kombinacija IJP, Ante Smoljanović i Imotski, Ante Jurić, odmah ispred dokazanog tima Ante Šabić i Ivan Karoglan, PU SD i dvojca koji ne ostaje bez medalja Petar Delaš, PGP, Tomislav Čaljkušić, PP Omiš. Šijavica/mura pojedinačno, zlato za Tomislava Čaljkušića, PP Omiš, srebreni je Petar Delaš, PGP Trilj dok bronca odlazi u Hercegovinu Miru Markiću iz kluba IPA ŽZH 

Ove godine uz natjecanje u starim sportovima organizirali smo i zajedničko TV gledanje nogometnog susreta na EP, Hrvatska – Češka. Udružila su se tako sva tri IPA kluba oko zajedničke misije – podrška nogometašima na sportskom polju.

Glavni organizator Miomir Bubalo, uz potporu svog tima odradio je ovih pet godina posao koji se mora istaknuti kao uzor i ostvarenje krilatice „ Služiti u prijateljstvu – Servo Per Amikeco"

Foto galerija

   

Na turniru u Hercegovini

Treću godinu za redom, naš klub sudjeluje na malonogometnom turniru koji organiziraju vrijedni članovi RK IPA Županije Zapadnohercegovačke u Posušju.

Ove godine 4. lipnja, uz dvije ekipe IPA SD sastavljene od članova kluba i policijskih službenika iz Trilja, Imotskog ,Sinja i Splita, na turniru su sudjelovali timovi IPA Zagreb, IPA Županije Hercegbosanske i IPA Bijeljina, uz domaćina IPA ŽZH.

Nakon natjecateljskog djela rezultati su rekli svoje: 1. IPA Zagreb 2. IPA splitsko dalmatinska 3. IPA Bijeljina.

Odličan nogomet, organizacija koja nameće razmišljanje – ovdje se moramo vratiti, uz druženje za pamćenje u duhu krilatice „U službi prijateljstva – Servo Per Amikeco" promocija su vrijednosti IPA-e.

Hvala domaćinima i vidimo se 17. lipnja u Lugu – Prološcu, na petom tradicionalnom natjecanju IPA SD – Stari sportovi 2016.

 Foto galerija

   

Stranica 8 od 38

Regionalni klub IPA SPLIT
Trg Hrv. bratske zajednice 9
21000 SPLIT

Tel: +385 21 307-131
Fax: +385 21 307-361

Email: ipa.split@gmail.com


Pristupnica

ISPUNITE pdf PRISTUPNICU I POSTANITE ČLAN NAJVEĆE UDRUGE POLICAJACA NA SVIJETU !