Aktivnosti

Uspješno organiziran IV. IPA SD međunarodni streljački turnir

Četvrti međunarodni IPA SD turnir u preciznom streljaštvu, okupio je u Splitu 14. svibnja 2016. predstavnike pet IPA sekcija: Češke,Njemačke, Crne Gore, Federacije BiH i Hrvatske.

U natjecateljskom dijelu sudjelovali su klubovi IPA Stuttgart ( Njemačka ), IPA Havirov – Trinec (Češka), IPA Crna Gora, IPA Županije Zapadnohecegovačke ( Grude, F BiH) i IPA Županije Hercegbosanske ( Livno, F BiH), uz klubove Hrvatske sekcije, IPA Osječko baranjska, IPA Zagrebačka, IPA Međimurje i domaćin IPA Splitsko dalmatinska sa tri tima.

Devet klubova, uz timove SJP BATT i policijskih postaja te natjecatelje u pojedinačnoj konkurenciji, ukupna brojka na vatrenoj liniji – 63.

Odlični vremenski uvjeti i brižno pripremljeno strelište, o kojem za ovu priliku zajednički brinu streljački klub Centar i entuzijasti iz redova glavnog organizatora - IPA SD, omogućili su izvrstan natjecateljski dan, a ostvareni rezultati potvrda su kako turnir raste u svim svojim segmentima.

Sportski napeto, korektno i sigurno, prijepodnevni natjecateljski program završio je dodjelom medalja i pehara u kategorijama žene, muškarci i timovi.

Žene – pojedinačno

1. Marija Horvat, IPA Međimurje

2. Jelena Božić, IPA splitsko dalmatinska

3. Gordana Štefinac, IPA Međimurje

Muškarci – pojedinačno

1. Josip Anić, IPA Zagreb

2. Boris Ercegović, IPA splitsko dalmatinska

3. Srđa Miranović, IPA Crna Gora

Timovi

1. IPA Zagreb

2. IPA SD tim 1

3. IPA Crna Gora

Večernjem okupljanju u duhu krilatice Servo per Amikeco, pridružili su se natjecatelji te članovi i prijatelji kluba zaslužni što turnir traje. U ime članova IPA SD posebne su klupske plakete uručene najuspješnijoj natjecateljici i natjecatelju iz Hrvatske sekcije ( Marija Horvat i Josip Anić ) te najuspješnijima iz redova sekcija koje su imale svoje predstavnike ( Ria Michalikova, Češka i Srđa Miranović, Crna Gora ).

Klupske plakete uručene su i članovima kluba koji svojim radom kroz cijelu godinu održavaju ritam organizacije i sve nas potiču da ustrajemo: Oliver Peša, Vedran Živaljić i Stipe Kokić.

Druženje u ugodnom okruženju hotela „Fanat", uz klapu PU SD „Sveti Mihovil" i odabir glazbe u realizaciji klupskog prijatelja Ivice Bilića, nastavljeno je do kasnih večernjih sati.

U ime predsjednika Hrvatske sekcije, turnir je otvorio te cjeli dan aktivno sudjelovao u natjecanju i organizaciji, glavni tajnik sekcije Željko Turk. Svoje klubove i sekciju su u Spitu predstavljali potpredsjednici Emil Landher i Perica Orešković.

Tim iz Crne Gore predvodio je predsjednik Sekcije Crna Gora Vojislav Dragović, a iz Sekcije F BiH pristigli su Tino Krivić,predsjednik suda časti Sekcije F BiH i Goran Žulj, član nadzornog odbora Sekcije F BiH.

Foto galerija

 

 

IPA SD sa predsjednikom Američke akademije za forenzične znanosti

 

Nakon stručnog skupa IPA SD početkom travnja – „Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu", na kojem su uz niz izlaganja predstavljeni i programi Odjela za forenziku, Sveučilišta u Splitu, suradnja kluba i Odjela nastavljena je organizacijom gostovanja članova kluba u prostorijama splitskih forenzičara.

Posebno je vrijedno iskustvo predavanje predsjednika Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS ), prof.dr.sc John Gernsa koji je u Hrvatskoj gostovao na poziv jednog od svojih najbližih suradnika prof. dr. sc. Dragana Primorca.

Prof. Gerns je tijekom prezentacije posebno naglasio ključnu ulogu dokaza prikupljenih zahvaljujući znanjima i vještinama stručnjaka te procedurama koje razvijaju znanstvenici i istražitelji udruženi u AAFS. Prikaz slučajeva iz osobne prakse najinteresantniji je dio svakog predavanja, a kada slučajeve predstavlja predsjednik AAFS-a i kao slušatelj osjećate se privilegirano.

U svom je izlaganju posebno istakao i  važnu odrednicu uspješnog istraživanja koju  poznaju  domaći kriminalisti i forenzičar: činjenica da dokaz nije pronađen ne znači da nije na mjestu događaja, možda je samo vrijeme da izađemo iz okvira koji sputavaju kreaciju istražitelja.

Dvadesetak članova kluba IPA SD i djelatnika PU splitsko dalmatinske, zadržali su se nakon predavanja u prostorijama Sveučilišne knjižnice i iskoristili odličnu priliku razmijenit iskustva sa ovim svjetskim  stručnjakom u društvu prof. dr.sc. Dragana Primorca, rektora prof.dr.sc. Šimuna Anđelinovića i voditelja Odjela prof. dr.sc. Josipa Kasuma.

 

 

 

 

 

 

   

IPA SD za sigurnije ceste

U organizaciji Policijske uprave splitsko-dalmatinske dana 16. travnja 2016. godine s početkom u 11.00 sati u Splitu, provedena je preventivna akcija "Sigurno na dva kotača" HAK-a.

Akciji su se pridružili Auto klub Split, Motociklistički klub BMW Split, Moto udruga policajaca Plavi vitezovi CRO5 Split, a po prvi puta i RK IPA Splitsko-dalmatinska.

Na prometnom poligonu u Poljudu, uz vozače motocikla i mopeda koji su imali priliku pokazati svoju vještinu upravljanja, okupio se i veliki broj građana i zaljubljenika u motocikle i mopede okupljeni u udruge Fjaka, Croatia, Vuk Samotnjak, Moćnici Vrgorac, Uspomena Kaštela, Cap Cap Solin, Omiški Gusari. Djelatnici poduzeća HELITE iz Austrije prezentirali su AIR BAG za motocikliste, dok su policijski službenici – instruktori policijske vožnje na Policijskoj akademiji prezentirali simulator vožnje na motociklu koji je privukao i najmlađe posjetitelje.

Cilj je akcije promicati prometnu kulturu vozača mopeda i motocikla, kao i svih ostalih sudionika u prometu, a sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju motociklisti i mopedisti. Akcijom se posebno želi ukazati na poželjno ponašanje u prometu kao i poštivanje prometnih propisa. Okupljanje je završilo povorkom ulicama grada Splita od Poljuda do Rive.

 

.
   

V. radionica - Glavna rasprava

Partnerski pristup organizaciji stručnog usavršavanja još se jednom potvrdio kao dobitna kombinacija.

Peta radionica u suorganizaciji kluba IPA SD i Prekršajnog suda u Splitu, ovaj put na temu „Glavna rasprava – uloga zastupnika optužnog prijedloga" , odrađena u gotovo realnim uvjetima sudnice, iznimno je korisno iskustvo za policijske službenike koji u prekršajnom postupku sudjeluju kao zastupnici optužnog prijedloga.

Policijski službenici su iskoristili priliku i u kontaktu sa sutkinjama Prekršajnog suda razjasnili uloge branitelja i zastupnika optužnog prijedloga, uvježbali primijeniti različite pravne alate dostupne na glavnoj raspravi i osvjedočili se kako pravilno korištenje zakonitih mogućnosti može utjecati na tijek rasprave i konačnu odluku.

   

Sa udrugom SJP BATT

Dvadeset peta godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije BATT Split, obilježena je cjelodnevnim programom 5. travnja 2016. Nakon polaganja vijenaca na spomenik u bazi SJP i kod središnjeg križa na groblju hrvatskih branitelja, general Mladen Markač otkrio je spomen ploču postavljenu na objekt Vile Dalmacija, ratnu bazu SJP BATT.

Sveta Misa za sve poginule i stradale branitelje održala se u crkvi samostana Svetog Ante u Poljudu, a domaćini iz Udruge SJP BATT priredili su  domjenak i popodnevno okupljanje za sve članove i prijatelje.

Uz vrijeme za podsjećanje i obnavljanje uspomena i prijateljstava, članovi udruge SJP BATT i regionalnog kluba IPA splitsko dalmatinska još su jedan put zajedno pokrenuli novu akciju pomoći sugrađanima kojima je pomoć potrebna.

Umjesto darova i zahvala, predsjednici ove dvije udruge u ime svih članova uručili su financijsku potporu za rad Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj" u Splitu

   

Stranica 9 od 38

Regionalni klub IPA SPLIT
Trg Hrv. bratske zajednice 9
21000 SPLIT

Tel: +385 21 307-131
Fax: +385 21 307-361

Email: ipa.split@gmail.com


Pristupnica

ISPUNITE pdf PRISTUPNICU I POSTANITE ČLAN NAJVEĆE UDRUGE POLICAJACA NA SVIJETU !