IPA LOGO final SPLIT

III. Međunarodna konferencija Sigurnost povijesnih gradova – Solin 2019.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Treća međunarodna konferencija „Sigurnost povijesnih gradova“, i ove 2019. godine u suorganizaciji kluba policijskih djelatnika i umirovljenika International Police Association – IPA splitsko dalmatinska, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti Split i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske spustila je zastore, a dobar znak za budućnost okupljanja upiti su sudionika o organizaciji četvrtog izdanja.
Otvaranje konferencije sa više od 200 prisutnih predstavnika iz različitih aspekata društvenog života, potvrdilo je interes za složenu temu lokalne sigurnosti i partnerske brige o kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

Značaj teme i nastojanja organizatora da na skup dovedu najrelevantnije sugovornike, potvrdio je dolazak Ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade RH gospodina dr.sc. Davora Božinovića. Uvodnim izlaganjem u kojem je posebno istaknuo potrebu funkcionalnog umrežavanja za sigurnost zajednice sa važnom ulogom policije i policijskih službenika u realizaciji ciljeva na strateškoj i lokalnoj razini, konferenciju je otvorio ministar Božinović.
Važan detalj, ključan za uspjeh i svrhovitost ove konferencije široka je lepeza sudionika iz različitih sfera društvenog života i iz različitih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Francuske, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država, u Solin pristiglih s namjerom da svoja iskustva podijele sa sudionicima i svima onima koji su u ostvarenju vlastitih ciljeva spremni koristiti primjere najbolje prakse.

Poradi karaktera konferencije povezanog sa lokalnim politikama sigurnosti te središnje teme koja se ogleda u nazivu „Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma“, važno je istaknuti kako su uz predavače iz Splita, Solina, Klisa, Barcelone, Stuttgarta, Lourdesa i SAD-a na konferenciji sudjelovali predstavnici Omiša, Kaštela, Sinja, Prološca, Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Novalje, Ozlja, Karlovca, Zagreba, Slavonskog Broda, Tomislavgrada, Livna, Mostara, Ljubuškog, Gruda, Budve, Murske Sobote.

Okupljeni na konferenciji praktičan su primjer liste partnera u sigurnosti zajednice, budući smo potvrdili aktivnu prisutnost predstavnika lokalne i regionalne uprave, članova klubova IPA Hrvatske sekcije i sekcija BiH, Njemačke i Slovenije, predstavnika policije kao službe javne sigurnosti, predstavnika tvrtki iz domene privatne zaštite, turističkih djelatnika, predstavnika komunalnih službi, vatrogasne zajednice, predstavnika sveučilišta i stručne zajednice, građanskih udruga i zainteresiranih pojedinaca.

Svako od prisutnih mogao je pažljivo slušajući naše predavače, pronaći svoje i mjesto svoje institucije u realizaciji projekata lokalne sigurnosti. Gregor Belgardt, viši policijski inspektor iz Policijske uprave Stuttgart i grada Stuttgarta predstavio je koncept tehničke zaštite kulturno povijesne baštine u srcu Stuttgarta, kao i vitalnih prostora grada karakterističnih po velikom broju okupljanja građana i gostiju povijesne gradske jezgre.

Načelnik policije iz francuskog Lourdesa g. Christophe Eustache, opisao je pripreme i provedbu plana osiguranja velikog međunarodnog vojnog hodočašća koje se u njegovom gradu organizira svakog svibnja. U svom je izlaganju posebno istakao ključnu ulogu dionika odgovornosti za kvalitetu življenja u realizaciji ovog sigurnosno zahtjevnog projekta.

Turističku svakodnevicu i to njenu lijepu ali i onu manje lijepu stranu u Barceloni, prikazala je u zanimljivoj prezentaciji viša policijska inspektorica Monika Louis. Lokalna suradnja i u Barceloni predstavlja ključan alat za iznalaženje odgovora na suvremene izazove lokalne i nacionalne sigurnosti. Predavači iz Hrvatske praktična su demonstracija funkcionalnog partnerstva ljudi i institucija, sveučilišni profesor dr.sc. Neven Šerić održao je zanimljivo predavanje o mogućnostima utjecaja neuromarketinga na percepciju sigurnosti, dok je Mario Matijević predsjednik udruge Solinska kulturna baština potaknuo razmišljanja o potrebi kvalitetnije pripreme bilo kakvog zahvata u prostor povijesnog i arhitektonskog naslijeđa. Posebno je zanimljivo bilo čuti kako se sa sličnim problemima povremenog vandalizma susretao i don. Frane Bulić, svećenik i arheolog koji je već u 19. stoljeću na svoj način, pismom i kritikom poticao lokalne vlasti na partnersku brigu o sigurnosti lokalne zajednice i posebno naslijeđene kulturne baštine. Jakov Vetma, predsjednik HUPG i jedan od ključnih suorganizatora konferencije predstavio je potencijale i projekte udruge koja okuplja 21 grad i općinu u RH. U završnici prvog dana, predstavnici IPA Split Slobodan Marendić iz Policijske uprave i Vedran Živaljić iz tvrtke za privatnu zaštitu Euro Contego predstavili su rad na temu: privatna zaštita – strateški partner u procesu unaprjeđenja kvalitete životnog okruženja i sigurnosti lokalne zajednice, objavljen u zborniku radova konferencije Menadžment i sigurnost 2019.

Drugi dan osmišljen je i realiziran kao kombinacija terenske radionice – obilazak arheoloških iskopina na prostoru antičke Salone pod stručnim vodstvom predstavnika turističke zajednice Solina, uz akciju prikupljanja uzoraka krvi u organizaciji volontera Zaklade Ana Rukavina, u Solin pristiglih na inicijativu suorganizatora i Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi PU splitsko dalmatinske. Znanstvenici i praktičari forenzike i kriminalistike, studenti forenzike, njih više od 60 iskoristili su priliku sudjelovati na trosatnoj radionici u organizaciji Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti i predstavnika Univerziteta New Haven iz SAD – a, dr.sc, Timothy Palmbach na temu – Analiza izgleda tragova krvi, te se tom prilikom pridružio predsjednik NO IPA Sekcije Hrvatska i tajnik RK IPA Zadar Jure Ražov.

Uz zanimljiv program našlo se vremena i za druženje, gala večera koju je nakon poticajnog prvog dana predavanja otvorio predsjednik regionalnog kluba IPA splitsko dalmatinska Perica Orešković, ponudila je vrijeme za opuštenu raspravu o zajedničkim temama i idejama za pripremu novih susreta. Na kraju, ne manje je važno istaknuti domaćine iz hotela „Salona Palace“ u Solinu. Smješten na vratima Salone, arhitekturom, uređenjem i ljubaznošću osoblja, hotel „Salona Palace“ prava je pozivnica svima koji povijest i baštinu žele doživjeti kroz suvremeni turistički doživljaj stopljen sa sredinom u kojoj i od koje živi. I ovaj put konferencija je potvrdila organizacijski i partnerski potencijal RK IPA Split. Klupski IPA volonteri, zajedno sa volonterima iz redova studenata, sinkrono su djelovali kao pravi profesionalci organizacije.

Programom su dominirale teme iz međunarodne policijske prakse, upravo kao rezultat međunarodnih kontakata regionalnog kluba IPA Splitsko dalmatinska, pa sa ponosom ističemo kako naša konferencija nudi priliku prikazati znanja i vještine stručnjaka iz redova IPA –e i policija Svijeta. Suradnja sa Sveučilišnim odjelom za forenzičke znanosti omogućila je IPA članovima i policijskim djelatnicima sudjelovati na nizu strukovnih radionica tijekom 2019., a radionica dr.sc. Timothy Palmbach, potvrdila je zainteresiranost djelatnika policije ali i visoku razinu znanja kompatibilnih sa najsuvremenijim znanstvenim metodama.

Posebna kvaliteta konferencije u odnosu na strukovni razvojni potencijal drugo je izdanje zbornika radova u kojem svoje radove objavljuju i IPA članovi, policijski djelatnici, a dobro je istaći kako je u programskom odboru zbornika i timu recenzenata, ključan doprinos članova kluba IPA Splitsko dalmatinska i djelatnika MUP-a.

Uz Ministra koji je svojim dolaskom istaknuo poruku potpore konferenciji, za ukupan uspjeh događanja odlučujuća je potpora Policijske uprave splitsko dalmatinske i naših prijatelja iz MUP Hercegbosanske županije – Livno, MUP Hercegovačko neretvanske županije – Mostar i MUP Zapadnohercegovačke županije – Ljubuški. Čelnici tri županijska MUP-a iz BiH odazvali su se skupu i uz osobni dolazak i aktivan rad, omogućili sudjelovanje na skupu i članovima klubova IPA Livno i IPA Grude, zajedno sa kolegama iz IPA Stuttgart i IPA Slovenije.
Od klubova iz Hrvatske sekcije, uz organizatore iz IPA Split na skupu su sudjelovali predstavnici IPA Zagreb i IPA Slavonski Brod.


Kako je izostala prisutnost predstavnika Hrvatske sekcije i većine klubova, ipak nije realiziran planirani okrugli stol na temu “Strukovni doprinos IPA klubova Hrvatske sekcije – IPA kao potpora profesionalnom razvoju policijskih službenika/ca i integraciji službe u lokalnu zajednicu“. Konferencija je treću godinu najavljena u međunarodnom kalendaru IPA, a predsjednik Piere – Martin Moulin i ove je godine poslao pismo potpore organizatoru i sudionicima.

SERVO PER AMIKECO

Ostale objave

Održana skupština IPA-e

20. prosinca 2022. (utorak) održana je skupština IPA-e Split. na kojoj je predsjednik Kluba Marko Doljanin prezentirao izvješće o radu za 2022.