IPA LOGO final SPLIT

IPA SD – doživjeti Liku u lipnju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Veselo društvo od dvadesetak članova RK IPA SD okupilo se 21. lipnja 2013. u mini busu, spremno za ličku avanturu. Unaprijed pripremljen plan koji je ponudio kombinaciju povijesti, kulture i prirodnih ljepota već u prvim razgovorima izaziva znatiželju i zanimanje. Na kraju, oni koji nisu bili sigurni ili su samo malo policijski skeptični uvjerili su se – Lika je naš biser. Pripremajući se za put Perica je očito računao na dobru kondiciju, uz veliku želju da rodnu Liku pokaže u najljepšem svjetlu. Uspjelo mu je već na početku kad je ekipa stigla na Vrelo Une u Suvaji. Domaćinski je uz ličke uštipke i šljivovicu, putnike u Donjem Lapcu dočekala i umirovljena kolegica Mirjana Rakić.

Ako je Vrelo Une bilo iznenađenje onda je nakon vožnje živopisnom rutom, oduševljenje mala riječ za okruženje nedovoljno istraženog Štrbačkog Buka, koji se ne bez razloga naziva i malim Plitvicama.

Zadovoljni putnici nastavljaju u veselom tonu malu međunarodnu ekspediciji budući se do Plitvica lakše dolazi preko Bihaća. Kratki odmor neki su iskoristili da se uvjere u kvalitetu Premingera i Unskog bisera, naravno riječ je o poznatim vrstama piva iz Bihaćke ponude.

Dolazak na Plitvička jezera i obilazak bez obzira koju rutu odabrali uvijek je novi doživljaj, bez obzira na to koliko ste puta pomislili da je sve viđeno. Isto vjerojatno misle i oni koji tu dolaze sa svih strana svijeta čineći Plitvice još zanimljivijim i ljepšim.

Za Hrvatske policajce Plitvice imaju još dublji značaj. Naša je obveza uvijek iznova podsjećati na teške dane u kojima se stvarala Domovina i sa ponosom reći hvala Josipu Joviću.

Nakon sjećanja na mjestu Josipove pogibije, obilazak Crkve Hrvatskih Mučenika u Udbini i sat povijesti koji je održao msr. Tomislav Rogić, uvod su u završetak prvog dana i malu zabavu uz večeru u hotelu „Macola”, Korenica.

Obilazak mjesta Krasno i Svetišta Majke Božije od Krasna nakon Svete Mise, uvod su u drugi dan putovanja. Autohtoni eko proizvodi, pogled na Liku iz ptičje perspektive i dobrodošlica domaćina uz sveprisutne umirovljene djelatnike policije dobar su početak. Ni nastavak uz volontere utočišta za medvjede Kuterevo nije ništa manje poticajan, dok je dolazak na izvor Gacke prilika ponovno upoznati ljepotu prirodnog okruženja. Na izvoru Gacke imali smo i posebnog domaćina, predsjednik regionalnog kluba IPA Lika Josip Dujmović spremno je preuzeo ulogu turističkog vodiča Gackom i starim mlinovima.

Ručak kod „Makija” u Gospiću uz pivski brend „Ličanka” provjerena je kvaliteta i podloga za nastavak avanture u okruženju znanosti i povijesti. Naime, na redu je obilazak spomen parka „Nikola Tesla” u Smiljanu. Ovaj Ličanin zadužio je Svijet. Ljudi koji brinu o spomen parku spremno odgovaraju na sva pitanja, a Tesline izume poznaju kao i sam tvorac pa je vjerojatno da se u Lici krije još koji Tesla.

Sadržajno i poučno putovanje, obilaskom spomen kuće Oca Domovine Ante Starčevića bliži se kraju.

Povratak u Split uz pjesmu i analizu dvodnevnih događaja navodi na zaključak kako je izlet pomogao uspostaviti neke nove veze među Hrvatskim krajevima i ljudima čime i naš klub ostvaruje svrhu postojanja.

Slike govore više – poveznica na galeriju 

Ostale objave

Podjela iskaznica za 2024. godinu

Obavještavaju se članovi RK IPA Split da se od 12. do 15. veljače 2024. godine, od 17,00 do 19,00 sati, u prostorijama