IPA LOGO final SPLIT

V. IPA SD turnir u preciznom streljaštvu – 22 ekipe

Facebook
Twitter
LinkedIn

U godini u kojoj se obilježava petanestogodišnjica osnivanja kluba i sudjelovanja u radu Hrvatske sekcije,  RK IPA splitsko dalmatinska ustrajno ostvaruje ambiciozan godišnji plan. Od početka godine i stručnog rada u prostorijama kluba, gostovanja na Sveučilišnom odjelu forenzike i radionicama u suradnji sa Autoklubom Split, potpore autorima na konferenciji Menadžment i sigurnost 2017, tradicionalnog  maskenbala i kreatativnog partnerstva sa Hrvatskom udrugom povijesnih gradova koje je početkom travnja rezultiralo uspješnom prvom međunarodnom  konferencijom Sigurnost povijesnih gradova, u organizaciji kluba, 6. svibnja 2017. održan je jubilarni peti međunarodni turnir  u preciznom streljaštvu.

U Stobreču se okupilo 72 natjecatelja, predstavnici 6 sekcija i 10 klubova kojima su se pridružili predstavnici MUP-a Županije Hercegovačko neretvanske iz Mostara te strijelci SJP BATT Split, II. PP Split i PGP Trilj.

Njemačku sekciju predstavljao je klub IPA Stuttgart ( dvije ekipe ), Slovačku IPA Banska Bistica, Češku IPA Trinec, Bosnu i Hercegovinu uz MUP ŽHN i klubovi  IPA Županije zapadnohercegovačke – Grude (tri ekipe ), IPA Županije hercegbosanske – Livno ( dvije ekipe ) i IPA Bijeljina, klub IPA Strijelac predstavljao je sekciju Crne Gore dok su iz Hrvatske nastupili klubovi Zagreb, Međimurje, i Split ( tri ekipe ).

Ekipe MUP-a  ŽHN iz Mostara, IPA Bijeljina ( BiH ) i IPA Banska Bistrica ( Slovačka ) ove su godine po prvi put sudjelovali na turniru i tako pomogli proširiti ideju sportskog  okupljanja kolega, organiziranog sa ciljem unaprijeđenja vještina i razvoja međunarodnih poveznica profesionalaca sa sličnim iskustvima radne svakodnevice.

Uz vještinu ciljanja i rukovanja oružjem, odgovoran odnos prema disciplini na strelištu uz aktivnu potporu suorganizatora iz SK Centar i instruktora PU SD, pomogao je da natjecanje i ovaj put sigurno privedemo kraju podjelom medalja i pehara u tri kategorije, žene, muškarci i timovi.

U konkurenciji deset natjecateljica zlato je pripalo Jeleni Božić, IPA SD dok su ove godine srebro i bronca otišli u Bosnu i Hercegovinu. Srebrena je naime Jasmina Halapić iz kluba IPA ŽHB – Livno, a brončana Mila Anić, IPA ŽZH – Grude.

U muškoj konkurenciji,  nakon raspucavanja za plasman od drugog do  četvrtog mjesta završna je serija odlučila o srebrnoj – IPA Zagreb, Željko Krpan i brončanoj medalji – IPA Split, Stipe Barać, dok je četvrto mjesto pripalo Predragu Rakiću iz kluba IPA Bijeljina.

Najsjajnije odličje u muškoj konkurenciji pripalo je policijskom službeniku, članu IPA Banska Bistrica iz Slovačke, Adrianu Eliašu. Adrian je sa svojim timom po prvi put na turniru u Splitu, a vještina koju su pokazali sva tri natjecatelja iz Slovačke unaprijedila je kvalitetu turnira.

Ipak, ove godine za medalju u konkurenciji timova trebalo je malo više. Rezlultati su malo izmješali raspored na tablici ali tu su neki već poznati osvajači medalja sa protekla četiri izdanja turnira. Poslovično više nego dobri, pobjednici prvog turnira iz 2013. IPA ŽHB – Livno ove su godine srebreni, prošlogodišnji pobjednici IPA Zagreb nose broncu, a treći iz 2016. ove godine u Podgoricu odnose najsjajnije odličje i pobjednički pahar  – IPA Crna Gora.

Ekipa IPA SD ove je godine bez medalje ( peto mjesto ), a da konkurencija bude još i jača pobrinuli su se Slovaci sa rezultatom koji ih dovodi na četvrto mjesto pa će priprema za šesto izdanje, od svih natjecatelja tražiti i dodatan trud što je poseban sportski izazov.

Nakon natjecanja i prekrasnog sunačanog dana, večer je vrijeme za druženje uz kuhinju i ponudu pića restorana u hotelu Fanat. Nešto opuštenije izdanje natjecatelja uz klapu PU SD Sveti Mihovil, dok je oružje na sigurnom, garancija je za dobru zabavu i razmjenu iskustava iz rada klubova, policijskih poslova i neobaveznih tema koje potvrđuju zajedničke interese. Lijepa praksa razmjene klupskih suvenira i zahvalnice sudionicima, nastavljeni su i ove godine uz važan doprinos voditeljice  – prijateljice kluba, novinarke i urednice Sandre Barčot.

Petnaest godina od osnutka kluba i peta godina turnira prilika je za zahvaliti zaslužnima za uspješan projekt, a to su ove godine SK Centar Split, instruktor Joke Matković i neumorni Jadranko Rusić.

Posebne plakete jubilarnog turnira dodjeljene su najboljim strijelcima u muškoj i ženskoj konkurenciji u kategoriji – natjecatelj/natjecateljica izvan Hrvatske sekcije, Jasmina Halapić IPA ŽHB Livno ( BiH ) i   Adrian Eliaš IPA Banska Bistrica ( Slovačka )

U konkurenciji natjecatekj/natjecateljica iz redova Hrvatske sekcije plakete su dodjeljene Jeleni Božić IPA SD i Željku Krpanu iz kluba IPA Zagreb.

Potpora turniru ovje je godine i Splitsko dalmatinska županija pa je posebnu plaketu primio pročelnik Damir Gabrić.

Na kraju dana, a nakon sudjelovanja u natjecanju, protokolarnim aktivnostima predstavnika Upravnog odbora Hrvatske sekcije, dodjele medalja i zahvalnica, plaketu jubilarnog turnira primio je i pravi prijatelj turnira na kojem sudjeluje od prvog izdanja, glavni tajnik Hrvatske sekcije Željko Turk.

Vrijednost ovog okupljanja i ostvareni su kontakti, uspostavljene veze i potaknuto planiranje. Na marginama natjecanja i druženja,  dogovarana su sudjelovanju klubova na rujanskom turniru IPA ŽZH u Širokom Brijegu, hodnji u organizaciji IPA Stuttgart krajem lipnja, streljaštvu u Danilovgradu IPA Crna Gora i drugim zanimljivim aktivnostima po ključu – za svakog po nešto.

Foto galerija

Ostale objave

Održan jubilarni 10. IPA Split Shooting Cup

IPA Split Shooting Cup 2024, jubilarni deseti međunarodni streljački turnir, održan je 11. svibnja 2024. na strelištu „Stobreč“ u Splitu. Turnir, organiziran